6 Eylül 2012 Perşembe


Tarhana Nasıl Yapılır?

Domatesin ve kırmızı biberin en olgun ve bol olduğu mevsimdeyiz. Kışın mis gibi kendi yaptığınız tarhananın çorbasını içmek isterseniz havalar soğumadan işe koyulmanın tam zamanı.

Malzemeler:
  • 4 kg salçalık kırmızı biber
  • 3 kg domates
  • 3-4 baş orta boy soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • 3 çorba kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 kilogram)

Yapılışı:

  1. Kırmızı biberleri bol su ile yıkadıktan sonra boylamasına ikiye keserek çekirdeklerini çıkarın. Çekirdekleri çıkarılmış kırmızı biberleri fırın tepsisine koyup yumuşayıp kabukları ayrılır kıvama gelene kadar pişirin. Kabuklarını ayırın. Mutfak robotuyla püre kıvamına getirin.
  2. Domateslerin ve soğanların da kabuklarını soyup rendeleyin ya da mutfak robotuyla çekin.
  3. Maydanoz ve naneyi ince ince kıyın.
  4. Kırmızı biberi, domatesi,soğanı,maydanoz ve naneyi derince bir yoğurma kabına alın. Bu sebzelerin üzerine karabiberi ve tuzu da ekleyerek azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın.
  5. Sert bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun.5 gün boyunca bir kere sabah bir kere akşam olmak üzere hamuru günde iki kere yoğurun. Bu  süre boyunca hamur mayalanacak ve yavaş yavaş kendiliğinden kabaracaktır. Hava sıcaklığı uygunsa 6.gün hamur ele yapışmamaya sertleşmeye başlayacaktır.Bu kıvama geldiğinde kurutma işlemi için hazır demektir. Bu aşamaya geldiğimizde evimizin bir odasını bu işlem için tahsis etmemiz gerekiyor. Tarhananın besin değerini yitirmemesi için kurutma işleminin gölgede yapılması gerekir.
  6. Serdiğimiz temiz bir çarşafın üzerine tarhana hamurundan avuç büyüklünde parçalar koparıyoruz. Kopardığımız bu parçaları avucumuzla bastırarak inceltiyoruz ve  çarşafın üzerine yan yana diziyoruz. Bu parçaları her gün ters yüz ederek eşit şekilde kurumalarını sağlıyoruz. Kurumaya başladıkça her gün elimizle daha küçük parçalara ayırıyoruz.
  7.  Kurumuş tarhanaları elinizle ovarak ve elekten geçirerek ince bulgur haline getirin. Mutfak robotundan çekerek de bu işlemi yapabilirsiniz. Mutfak robotuyla daha kısa sürede ve ince taneli yapılabilir.
  8. Ufaladığınız tarhanayı bir tepsiye dökerek 1-2 gün daha gölgede kurutun. Eğer havalar soğumuş ve tarhananız kurumuyorsa düşük ısılı fırında yarım saat bekleterek de kurutabilirsiniz. Afiyet olsun...
Not: Tarhananızın besin değerini arttırmak isterseniz kuru bakla ya da nohut gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Nohut ya da bakla önce haşlanır mutfak robotundan çekilerek inceltilir püre kıvamına getirilir ve yoğrulacak tarhana hamuruna katılır.

Tarhananızı bez torbalara doldurarak serin ve havadar bir yerde saklayın. Bunu yapma imkanınız yoksa ya da yaşadığınız yer rutubetli ise buzdolabında saklanması gerekir.



tarhana nasıl yapılır
Tarhana Yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder