28 Ağustos 2012 Salı


ÇERKES PEYNİRİ



Beyaz peynir ve lor peyniri arası bir yapısı vardır. Kaynamış sütten ve az tuzlu olarak yapıldığı için çocuklar, yaşlılar ve her yaştan insan için çok sağlıklı ve lezzetlidir. Yaptığınız bir çerkes peynirini taze ve kurutulmuş olarak iki şekilde tüketebilirsiniz.
Bu peynirin en sevilen özelliklerinden biri hellim peyniri gibi kızartılarak da yenebilmesi. Kahvaltıda nar gibi kızarmış çerkes peyniri herkes tarafından çok beğenilir. İşte size orijinal ismi adige quaye olan enfes peynirin tarifi:

Malzemeler:
3 su bardağı peynir suyu (başlangıçta peynir suyunuz olmayacağı için yarım limon kullanabilirsiniz. Daha sonra elde edeceğiniz peynir suyunu muhafaza ederek yapacağınız diğer peynirleriniz için kullanabilirsiniz)
5 litre süt
Tuz

Yapılışı:
Süt derin bir tencereye dökülerek kaynaması için  ocağın üzerine koyulur. Kaynamaya başladığında peynir suyundan kepçe yardımı ile yavaş yavaş ilave edilir. Bu işlem hafif ateşte yapılır. Süt yavaş yavaş kesilmeye   peynir topakları oluşmaya  ve yeşil suyunu salmaya başlayacaktır. Oluşan bu topaklar kevgir yardımıyla süzülerek toplanır. Toplanan peynir parçaları çukur bir süzgecin içinde alınır alınırken kevgir ile bastırılarak suyunu salmasına yardımcı olunur. Süzgece konulan peynir hem suyunu salar hem de süzgecin desenlerinin şeklini alır. Bir iki saat sonra üzerine biraz tuz serpilir.
Afiyet olsun

Not: Tencerede kalan yeşil suyu büyükçe bir şişeye alın böylece daha sonra peynir yaparken kullanırsınız. Bir hafta kadar beklediğinde ekşiyerek peynir yapımı için uygun hale gelecektir.


How to make circassian cheese
making circassian cheese








Çerkes Peyniri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder