25 Ağustos 2012 Cumartesi


BAKLAVA


İncecik baklava yufkalarını açmak hüner ister, tecrübe ister. Henüz bu tecrübeyi kazanamamış olanlar veyahut benim vaktim kısıtlı ama ben de ev baklavası yemek istiyorum diyenler için bu baklava tarifi tam bir kurtarıcı olacak. Bu tarifteki baklavanın özelliği baklava katlarını tek tek açmak yerine 12 kat yaparak bir seferde açmak. Bu kadar kat nasıl açılır derseniz işin sırrı nişasta :)


Malzemeler:

2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar baklavalık un ( yaklaşık 16 tepeleme yemek kaşığı)

İçi için:
Çekilmiş Antep fıstığı ya da ceviz

Üzeri İçin:
150 gram tereyağı ya da margarin

Açmak için:
Nişasta

Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı un
1 dilim limon

Yapılışı:

1-  Çukur bir kapta yumurtaları kırıp sütü, sıvıyağı, sirkeyi ve suyu ekleyip iyice çırpın
2-  Onaltı tepeleme yemek kaşığı unu ve kabartma tozunu ekleyerek hamuru yoğurun.
3- Yoğurduğunuz hamuru 15 dakika dinlendirin. (Böylece açma işlemi daha kolay olacak)
4-  Hamurunuzu 5 bezeye ayırın. Bu beş bezenin her birini de 12 küçük bezeye ayırın. ( Bezeler gözünüze çok küçük görünecektir. Ama merak etmeyin bir tepsi büyüklüğünde rahatlıkla büyütebileceksiniz.)
5- Bu küçük bezelerin 12 adetini önce çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Daha sonra aralarına nişasta dökerek 12 adet üst üste koyuyoruz. Tepsimizin büyüklüğüne ulaşana kadar merdane yardımıyla bastırarak açıyoruz. Bu açma işlemi sırasında üstte kalan bezelerden bir ikisi daha küçük boyutta kalabilir önemli değil. Size bezeler yapışmış gibi görünecektir. Fakat aralarındaki nişasta yapışmalarına izin vermeyerek pişme esnasında katların ayrılmasını ve her birinin ayrı açılmış gibi olmasını sağlayacaktır.
6-  Tepsiyi yağlayıp açtığımız yufkayı tepsimize yerleştiriyoruz.  Yufkamız tepsiden daha büyük olduysa yufkayı yerleştirdikten sonra sarkan kenarlarını kesebiliriz.
7- Tepsiye yerleştirdiğimiz yufkamızın üzerine ceviz içini serpiyoruz.
8- Beş numaradaki işlemi bütün bezeler bitinceye kadar yapıyoruz. En üst kata ceviz koymuyoruz.
9- Baklava şeklinde dilimleyerek üzerine erittiğimiz terayağını gezdirip 170 derecelik fırına koyuyoruz.
10- Baklavamız kızrınca fırından çıkarıyoruz. Önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti sıcak baklavamızın üzerine döküyoruz. Şerbeti döktükten sonra çekmesi ve yenmeye hazır kıvama gelmesi için 3-4 saat bekletiyoruz.
Afiyet Olsun :)






Cevizli Baklava nasıl yapılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder