16 Kasım 2012 Cuma


AŞURE

Dün yani 15 Kasım 2012 Perşembe günü, Peygamberimiz'in Mekke'den Medine'ye hicretini esas alan İslami, diğer bir ifade ile Hicri takvime göre 1434. hicri yılımızın ilk günü idi. (01 Muharrem 1434)
Hepinizin yeni yılını tebrik eder, sağlıklı maddi ve manevi kazançlı mutlu yıllar dilerim.
Muharrem ayı, ilahi bereket, Rabbani ihsan ve keremin bollaştığı bir aydır.
Aşure günü ise bu ayın 10.günüdür.
Bu ayda aşure pişirmek ve ikram etmek çok güzel bir adetimiz.
İşte sevdiklerinize ikram edebileceğiniz leziz aşure tarifi:

Malzemeler:
Aşure
  • 250 gram (1,5 su bardağı) aşurelik buğday
  • yarım çay bardağı pirinç
  • yarım su bardağı nohut
  • yarım su bardağı kuru fasulye
  • 5-6 adet kuru incir
  • 6-7 adet kuru kayısı
  • 100 gram kuru üzüm
  • 3 su bardağı şeker
  • 2 diş karanfil
  • 1 adet elma

Yapılışı:  Buğdayı ellerinizle ovalayarak bol suda üç dört defa yıkayın.İçine pirinci koyup 10 su bardağı suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Akşamdan suda beklettiğiniz nohut ve kuru fasulyeyi ayrı tencerelerde 3'er bardak su ile haşlayın.( haşlama sularını dökmeyin besin değerinden dolayı aşurede kullanılacak) Kuru kayısı, incirve elmayı minik küpler şeklinde doğrayın. Haşladığınız buğdayı büyük bir tencereye alıp kısık ateşte ısıtmaya devam edin. Buğday ateşteyken önce nohut ve kuru fasulyeyi daha sonra elma,incir ve kayısıyı ilave edin. Bir cezvede bir bardak su ile karanfili 5 dakika kaynatın. (Karanfililleri ister bu şekilde isterseniz karanfilleri çıkararak sadece suyunu koyun).Hep birlikte karıştırarak orta harlı ateşte kaynatın. Buğday kaynadıkça yumuşayarak nişastasını salacağı için aşureniz yavaş yavaş kıvam bulmaya başlayacaktır. Eklediğiniz meyveler yumuşayınca aşureniz hazır demektir. 

Aşureyi kaselere paylaştırın. Dolmalık fıstık, ceviz, kuş üzümü, nar, tarçın veya fındık ile süsleyin.

Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder