ÇERKES PEYNİRİ
Beyaz peynir
ve lor peyniri arası bir yapısı vardır. Kaynamış sütten ve az tuzlu olarak
yapıldığı için çocuklar, yaşlılar ve her yaştan insan için çok sağlıklı ve
lezzetlidir. Yaptığınız bir çerkes peynirini taze ve kurutulmuş olarak iki
şekilde tüketebilirsiniz.
Bu peynirin
en sevilen özelliklerinden biri hellim peyniri gibi kızartılarak da yenebilmesi.
Kahvaltıda nar gibi kızarmış çerkes peyniri herkes tarafından çok beğenilir. İşte size
orijinal ismi adige quaye olan enfes peynirin tarifi:
Malzemeler:
3 su bardağı
peynir suyu (başlangıçta peynir suyunuz olmayacağı için yarım limon kullanabilirsiniz. Daha sonra elde edeceğiniz peynir suyunu muhafaza ederek yapacağınız diğer peynirleriniz için kullanabilirsiniz)
5 litre süt
Tuz
Yapılışı:
Süt derin
bir tencereye dökülerek kaynaması için
ocağın üzerine koyulur. Kaynamaya başladığında peynir suyundan kepçe
yardımı ile yavaş yavaş ilave edilir. Bu işlem hafif ateşte yapılır. Süt yavaş
yavaş kesilmeye peynir topakları oluşmaya ve yeşil suyunu salmaya başlayacaktır. Oluşan
bu topaklar kevgir yardımıyla süzülerek toplanır. Toplanan peynir parçaları
çukur bir süzgecin içinde alınır alınırken kevgir ile bastırılarak suyunu
salmasına yardımcı olunur. Süzgece konulan peynir hem suyunu salar hem de
süzgecin desenlerinin şeklini alır. Bir iki saat sonra üzerine biraz tuz
serpilir.
Afiyet olsun
Not: Tencerede
kalan yeşil suyu büyükçe bir şişeye alın böylece daha sonra peynir yaparken
kullanırsınız. Bir hafta kadar beklediğinde ekşiyerek peynir yapımı için uygun
hale gelecektir.
How to make circassian cheese |
making circassian cheese |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder